Marco de intervención comunitaria

El Marco de referencia de la intervención comunitaria en los centros de servicios sociales de Barcelona desarrolla de forma práctica y aterrizada los conceptos de la acción comunitaria en el ámbito de los servicios sociales básicos. En este contexto, se habla de la mirada comunitaria como un enfoque desde el que atender y relacionarse con el territorio, pero también y especialmente, con la comunidad “dentro” o personas atendidas en el servicio.

 

El Marco de referencia de la intervención comunitaria en los centros de servicios sociales de Barcelona es un documento del Ayuntamiento de Barcelona elaborado durante el año 2017 desde el IGOP a partir de un proceso de trabajo realizado con un grupo de profesionales del Institut Municipal de Serveis Socials con una trayectoria comunitaria en sus centros.

El document s’inicia amb un breu marc conceptual sobre l’acció comunitària i els seus principis i valors metodològics per, a continuació, descriure la visió del que són uns serveis socials orientats a la comunitat i els seus elements claus.

D’una banda, remarca la oportunitat que representa la vinculació dels serveis socials amb les persones en situació de vulnerabilitat del territori de cara a promoure la seva participació en accions col·lectives des de les seves pròpies capacitats i en relació a altres agents. En aquest sentit es parla de la comunitat “dins” per contrarestar la tendència als serveis socials de concebre lo comunitari com el que passa fora del centre, en relació amb altres serveis i entitats, plans comunitaris…

De l’altra, es defineix la mirada comunitària com un enfocament que va més enllà de les accions i projectes concrets. La seva aplicació al conjunt d’intervencions i, especialment,  a la relació que establim amb el territori, ens permet definir itineraris de vinculació i organització col·lectiva de les persones ateses i alhora, impulsar o participar en abordatges territorials més complexes.

El document es tanca amb una aproximació  a la mirada comunitària en els nivells d’atenció individual, grupal i al treball en xarxa, enumerant possibles accions per a dur-la a la pràctica.